Groep 6A (Archief)

BERICHTEN

24 mrt 2017 - Archeologische Dienst
Preview foto Dinsdag 7 maart zijn we met de klas naar de Archeologische Dienst van Delft geweest. Daar aangekomen kregen we eerst een rondleiding langs de vitrines waar vondsten tentoongesteld lagen. Zo zagen we enkele voorwerpen die op de Voorstraat gevonden zijn, maar ook een aantal vondsten die naar boven zijn gekomen sinds ze met de Spoorzone bezig zijn.

Eenmaal in het 'klaslokaal' kregen we hele oude kaarten van Nederland te zien en mochten we Delft proberen te vinden; dat lukte steeds! Ook toen er kaarten getoond werden waarop Nederland er wel heel anders uitzag!

Daarna gingen we in groepjes uiteen en moesten we aan de hand van een vondst uitzoeken wat het was en uit welke tijd het kwam. Ieder groepje had iets anders.

Aan het einde mochten we proberen de kogels te tillen die ooit misschien wel de stadsmuur van Delft geraakt hebben! Ook lieten ze zien hoe dat gegaan was.

Het was een gezellige middag!


23 dec 2016 - Knuffelbruiloft
Preview foto En dan ligt er op een middag ineens een briefje op je bureau met de vraag "Kom je ook naar de bruiloft van Zaza en Snorlex?"

 

Als juf zijnde schiet je dan in de lach en kijk je enigszins verbaasd rond met een vragende blik in je ogen. Al gauw werd ik geholpen met de uitleg: de knuffels Zaza (van Floor) en Snorlex (van Yuri) vinden elkaar zo leuk dat ze willen trouwen!!!! Hoe leuk is dat!!!!

 

(Nu moet u weten dat sinds dierendag zo ongeveer de helft van de kinderen in mijn groep zijn/haar knuffels meeneemt naar school. We hebben het er dus veel over en soms ben ik tussen de middag zelfs de oppas! Zo leuk om dit mee te spelen!!!)

 

De ceremoniemeesters Marlou en Floor kwamen met me babbelen en we vonden dat er toch ook echt wel een speciale ambtenaar van de burgerlijke stand bij moest komen om het huwelijk in te kunnen zegenen. Mijn voorstel om meester Dick hiervoor te vragen, vonden ze een goed plan en wat nerveus giechelend gingen ze hem voor deze bijzondere taak vragen. 

Met een blijde boodschp kwamen ze terug: Hij stemde in!!!!

 

Afgelopen woensdagavond, ten tijde van het kerstdiner, zaten de knuffelfamilieleden en -vrienden klaar op de eerste rij voor de huwelijksvoltrekking. De andere gasten (de kinderen) zaten achterin het lokaal. De getuigen Floor en Yuri zaten naast de bruid en bruidegom. 

Meester Dick hield een prachtig woordje voor beide geliefden en na hun beider 'ja' werd het huwelijk bezegeld met twee koordjes en een zoenpartij. "Joepie" en applaus!!!

 

Het was erg komisch en sommige kinderen vroegen zich af of Dick en ik er nu echt in geloofden. "Ja, lieve kinderen. Deze knuffels zijn nu echt getrouwd!"

 

 

 

Anticlimax, niet schrikken beste lezer, maar de dag er op kwam ik er achter dat Zaza niet met Snorlex getrouwd is, maar met Bidu!!!!! Hoe kan dit? Zaza, waar was je bril????? En waar was dan Bidu? 

Bleek dat Bidu 'gekidnapt´ was door het zusje van Yuri! Oh neeeeeeee........

 

Het leven van een knuffel is dus nog niet geheel `vrij´!!!! 

 

Hoe het met Zaza en Bidu afloopt......... vooralsnog lijken ze gelukkig met elkaar!!!!!

 

Juf Amanda


23 dec 2016 - Kerst
Preview foto De afgelopen drie weken stond er een prachtig door de kinderen versierde kerstboom in de klas en had ieder groepje lichtjes en kleine kerstboompjes meegenomen voor op hun tafelgroep. Het zag er samen met de knutsels (Dank je wel, moeder van Paulina!) erg gezellig uit!

 

We begonnen iedere dag in het 'donker'. De eerste week hebben we allerlei spelletjes gedaan zoals 'doorfluisteren' en 'moordenaartje'. De andere twee weken kwamen we meer en meer in de sfeer van kerst door o.a. vele kerstliedjes te zingen. Van de liedjes die we gezongen hebben, is voor de meeste kinderen 'Goed nieuws' de topper! Zelfs na afloop van het kerstdiner hebben we dat met z'n allen gezongen! Zo leuk!

 

Het kerstdiner was overigens buitengewoon goed verzorgd met heel veel lekkers! Dank aan alle ouders! Het was een gezellig samenzijn die avond! Dank aan de kinderen!

De start van de avond begon erg bijzonder zoals u in mijn volgende stukje kunt lezen!!!

 

Het kerstverhaal hebben we gisteren uit de bijbel gelezen.

 

Al met al een fijne tijd met groep 6A!!!!! Fijne vakantie!!!!! Groetjes, juf Amanda


16 dec 2016 - Oma Boef
Preview foto In groep 6A hebben wij allemaal een boekenbeurt. Jasper had hem over 'Oma Boef'. De juf vond het boek zo leuk dat ze Jasper vroeg of ze het boek mocht lenen. Dat mocht en de juf ging er uit voorlezen. Al vanaf het begin vond iedereen het al leuk! Het verhaal gaat over een jongen, Ben, die zijn oma heel saai vindt. Maar niets is wat het lijkt!!!! 

Op het einde moesten de juf en een paar kinderen huilen. Zo zielig was het.

Op woensdag 14 december was er een 'Oma Boef'-film op NPO3.

 

Geschreven door Josyne, Naima, Floor en Marlou

 

 

Jasper hield zijn boekenbeurt over 'Oma Boef'. De kinderen en de juf leken het een leuk boek om in de klas voor te lezen, omdat er leuke grapjes in zitten. Maar aan het einde is er iets met oma gebeurd wat niet zo leuk was voor Ben, haar kleinzoon.

Toen het boek uit was, had de juf goed nieuws. Een roffeltje alstublieft.........

OMA BOEF KOMT OP TV!!!!!!

 

Groetjes van Daniyal, Sofia, Yuri, Faye en Teun

 

 


16 dec 2016 - Koning Lear
Preview foto Dinsdag 13 december gingen we om één uur met de klas en drie moeders naar Theater de Veste. We gingen naar de voorstelling 'Koning Lear'. Onderweg maakten we een foto bij de kerstboom op de Markt.

We kwamen aan en moesten nog even wachten.

We gingen naar het theatercafé en daar begon de voorstelling. Eén man speelde alle rollen! Hij speelde koning Lear, Cordelia, Regan, Gonoril en de zot. Hij speelde alle rollen met een touw en tas. Met het touw beeldde hij steeds iemand anders uit. We vonden het allemaal heel erg leuk en heel erg knap gedaan! 

Daarna liepen we weer terug naar school.

 

Evi en Stella

 

P.S.: De acteur heet Joris Lehr (theatergroep Dolle Maandag).


16 dec 2016 - 5 december
Preview foto Op maandag 5 december gingen we surprises uitpakken. Maar daarvoor gingen we Sinterklaas begroeten op het plein.

Toen we weer naar binnen gingen, pakte de juf een surprise voor een kind. Daarna gingen we de surprise bewonderen en las het kind het gedicht voor. Het laatste was het zoeken naar het cadeautje.

 

Het was een erg leuke dag en de surprises duurden langer dan de juf dacht. Daarom moesten sommige kinderen tegelijk de surprises uitpakken. We waren lekker om 12.00 uur uit in plaats van 15.00 uur! :-)

 

Geschreven door Sanne en Paulina


22 okt 2016 - Dijken bouwen!
Preview foto In september/oktober hebben we het tijdens de aardrijkskundelessen gehad over met name NAP, Laag- en Hoog-Nederland, terpen, dijken, gemalen, molens, ringvaarten, deltawerken, uiterwaarden, zomer- en winterdijken. 

Naar aanleiding van deze lessen bood de vader van Naima aan een les 'Dijken bouwen' voor de kinderen te organiseren. Geweldig!!! Ik ben daar als leerkracht met veel pleizer op ingegaan!

 

Vrijdag 14 oktober was het zover. De kinderen hielpen de vader van Naima van alles en nog wat (met name wel meer dan twintig emmers!) uit de auto naar het schoolplein te brengen. Daar hielpen andere kinderen de boel klaarzetten. Fijn hoor, die samenwerking!

Allereerst kregen we uitleg over de functie van dijken, beeldden een aantal kinderen een storm na en zagen we hoe makkelijk water (tijdelijk even rood gekleurd, zie de foto) door een dijk alleen gemaakt van zand heen kan komen.

 

Red Nederland, groep 6A!!!!!!

 

In al die uit de auto meegenomen emmers zat allerlei materiaal waar de kinderen vervolgens dijken mee konden gaan maken in de bakken. Elk groepje was creatief en goed aan het werk om iets te bedenken en uit te voeren waardoor we geen natte voeten zouden krijgen. Ze maakten allen een ander soort dijk. Nadat alle dijken af waren, werd er in iedere bak tien liter water gegoten en gingen we kijken welke dijk het het langst volhield. Tot het laatst toe was dat enorm spannend! Eén dijk stortte na twintig seconden in, maar drie van de zes dijken hielden het langer dan twaalf minuten vol!!! Dijkbewaking werd ingezet om zodoende geen enkele externe factor het instorten te laten bepalen! De dijk die won, was het sterkst, maar ook het kostbaarst. Geld of natte voeten???


22 okt 2016 - Tafels
Preview foto Om meester Jan te helpen met het nakijken (en indien nodig repareren) van alle tafels op school hebben we zelf ook even onderzoek gedaan. Behalve dat we her en der wat schroefjes misten, konden we ook op een andere manier 'aan tafel gaan'!

22 okt 2016 - Snorren!
Preview foto Een kiekje tussendoor! Schaken, druiven, snorren, Hugo en Vasco maken er een feestje van!

22 okt 2016 - Project 'Opa's en oma's, voor altijd jong!
Preview foto Voor de herftsvakantie hebben de kinderen twee weken gewerkt aan het project 'Opa's en oma's, voor altijd jong!'

Ze zijn begonnen met het maken van een associatieweb: wat komt er bij je naar boven als je over het onderwerp nadenkt? Er kwam van alles boven! Van warme chocolademelk, logeren, taartjes eten, gezellige dingen doen tot de woonplaats en ook het overlijden van grootouders. Het verdriet om dat laatste hebben we als klas weten op te vangen.

 

Naast alles wat boven kwam, hebben de kinderen één of meerdere interviews met hun opa en/of oma gehouden, zijn ze nagegaan wie hun voorouders zijn en hebben dat in een stamboom verwerkt. Als groepsopdracht heeft de klas gekozen een 'Speeltuin voor opa's en oma's en hun kleinkinderen te maken. Aan alles werd gedacht: bomen, een visvijver, een hobbywinkel, een café, een kookclub, een rollatorbaan, yogamatjes, bankjes, een E.H.B.O.-post, een kapsalon, ijssalon, sauna, zwembad, golfbaan, tennisbaan, etc.. Je zou er daadwerkelijk graag willen rondlopen (zie de foto's in het album)!

 

Het goede doel van die avond was het helpen bouwen van aardbevingsbestendige huizen in een dorpje in het noorden van Nepal. De kinderen hebben daarvoor lucifersdoosjes versierd en verkocht. Top, jongens en meisjes!!!


22 okt 2016 - Dierendag
Preview foto Op 4 oktober mochten we allemaal knuffels mee naar school nemen. Het eerste half uur liet de juf ons er mee spelen. Na de pauze gingen we foto's buiten maken. Om een leuke foto te krijgen, mochten we onze knuffels in de lucht gooien. Daar hebben we erg om gelachen!

22 okt 2016 - Schoolreis
Preview foto Begin dit schooljaar zijn we op schoolreis naar Tiengemeten geweest. De reis er naartoe was voor de meeste kinderen een feestje: we zaten in een discobus!!! Wie nog niet helemaal wakker was, werd dat dan ook snel! Aangekomen in het dorpje Nieuwendijk staken we met een pontje het 'Vuile Gat' waarna we na een kwartiertje op het eiland Tiengemeten aankwamen.

De kinderen konden in 'Speelnatuur' van alles doen! Vlotten bouwen, door het water struinen, van de modderglijbaan af, relaxen op een dijkje, meegaan met een rondleidinkje, etc.. Een fantastische plek om lekker van de natuur te genieten!

Na een heerlijke dag buiten weer met het pontje terug (oeps, pontje gemist!), weer in de discobus (het zen-momentje omzetten!) en terug naar Delft.